Finnmammut

Vuonna 1990 perustettu Finnmammut Oy perustettiin Kalle ja Marja Leipälän toimesta maatilan sivuelinkeinoksi. Toiminta aloitettiin itävaltalaisten Mammut-betonisekoittimien maahantuonnilla ja myynnillä.

1990-luvulla toimintaa laajennettiin myös puutuotteiden valmistukseen, tuottamiseen ja markkinointiin. Osa tehtiin itse, ja muita osia hankittiin toisilta puualan yrittäjiltä. Tuotteita markkinoitiin pääasiassa Saksaan ja muualle Keski-Eurooppaan. Päätuotteina oli tuolloin 6-kulmainen paviljonki ja puutarhakeinu.

1990-luvun lopulla paviljonkien kysyntä taantui, ja uutena tuotteena tuli mukaan grillikota, jolle pian löytyivätkin markkinat jälleen Keski-Euroopasta. Grillikotia ja niiden varusteita tuotetaan verkostossa, jossa on mukana useita hämäläisiä yrittäjiä. Mukana on metalli- ja puualan yrittäjiä, joista kukin tuottaa oman osansa valmiiseen tuotteeseen.

2000-luvulla eteen tuli tilojen laajentaminen, ja päädyttiin hallin rakentamiseen Iittalan teollisuusalueelle. Hallin lämmitysjärjestelmää mietittäessä päädyttiin kotimaiseen hakkeeseen, mutta lämmityslaitteeksi löytyi saksalainen Heizomat. Näille laitteille löytyikin kovasti kysyntää, ja tällä hetkellä Heizomat-hakelämmityslaitteista on tullut toinen yrityksen tärkeimmistä tuotteista.

2010-luvulla Heizomatin myynti on kasvanut, puutuotteiden kysyntä on vähentynyt merkittävästi. Hakelämmityslaitteet ovat selkeä päätuote, niiden rinnalla markkinoidaan Heizomatin muita tuotteita, Heizohack-hakkureita, sekä hakkeensiirtolaitteita.

Mammut Maschinenbaun tuotteista on otettu tehokkaampaan markkinointiin myös Mammut PowerCut-paalileikkuri, SiloFox-rehunlevityskela, SiloCut-rehuleikkuri ja muut tuotteet siilo-ja paalirehun käsittelyyn.

Kotimaisena tuotteena kehitettiin Risulava puristavilla laidoilla, energiapuun jne kuljettamiseen turvallisesti ja tehokkaasti.

2014 aloitettiin yhteistyö Itävaltalaisen Lasco Heutechnik GmbH:n kanssa. Lascon tuotteita ovat ruuvihalkaisijat suurempien puunrunkojen ja kantojen halkaisuun, sekä ilmakattilat viljan ja muun materiaalin kuivausilman lämmittämiseen.

2015 laajennettiin lisälaitepuolta Lascon ohella STUMPER-kantojyrsimiin jotka tulevat USA:sta. STUMPER-kantojyrsin voidaan liittää esim. kaivinkoneeseen, pienkuormaajaan, traktoriin ja jyrsiä kannot helposti jo olemassa olevalla alustakoneella.